ЖУРАВЛИНА ЧОТИРИПЕЛЮСТКОВА, ЖУРАВЛИНА БОЛОТНА
Журавлина Болотна, журавлина, журавлика, жаровиця (Журавлиная Болотная, Клюква четырехлепестная, клюква болотная, рос.) - (Vaccinium oxycoccos, Oxycoccus palustris Pers.; Oxycoccus quadripetalus Gilib.) вічнозелений кущ роду Vaccinium родини вересові (Ericaceae).
Вічнозелений сланкий кущик. Пагони гнучкі, тонкі, повзучі або злегка підняті, укорінюються у вузлах, червонясто-бурі, завдовжки до 80 см. Квітконосні пагони короткі, злегка підняті. Листки короткочерешкові, яйцеподібні, зимуючі, блискучі, шкірясті, зверху глянцево-зелені, зісподу білуваті. Квітки рожеві або темно-рожеві, і чотирироздільним віночком, на довгих опушених квітконіжках, зібрані по 2—5 на верхівках торішніх пагонів. Цвітіння — у травні.
Плід — темно-червона куляста, дуже кисла ягода з соковитою м'якоттю і блискучою тонкою шкіркою. Дозрівають плоди у вересні—жовтні і, будучи не зібраними, зимують під снігом до весни наступного року. Журавлина — рослина північних регіонів, в Україні зустрічається обмежено в Карпатах, Прикарпатті та на Поліссі на болотах і в заболочених лісах. Звичні супутники цієї рослини — сосна, багно, лохина, осока, сфагновий мох. У Карпатах і на Західному Поліссі зустрічається близькоспоріднений вид — журавлина дрібноплідна, що використовується нарівні з журавлиною чотирипелюстковою.
З лікувальною метою використовують ягоди журавлини. Заготовані восени, після перших заморозків, цінніші, ніж заготовані після зимівлі («підсніжна журавлина»), тому що під дією низьких температур кількість вітамінів у ягодах значно зменшується. У плодах журавлини містяться органічні кислоти (бензойна, лимонна, хінна, урсолова та ін.), цукри, пектини, глікозид вакцинін, аскорбінова кислота, багато мінеральних сполук калію, кальцію, фосфору, заліза, марганцю. Бензойна кислота, що є хорошим консервантом, зумовлює можливість тривалого зберігання ягід.
Застосування. Здавна журавлину використовують як ефективний антицинготний засіб, призначають за умов гіпо- й авітамінозу Сечогінні та бактерицидні властивості ягід використовують для профілактики й лікування хвороб нирок, сечовивідних шляхів і сечового міхура. Журавлиною лікують гастрити зі зниженою кислотністю, панкреатит на початкових стадіях. Сік журавлини з медом застосовують у лікуванні застудних захворювань, гіпертонічної хвороби.
Уживання журавлини протипоказане тим, хто має виразку шлунка й гострі запальні процеси травного тракту.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 60 ₴