КМИН ЗВИЧАЙНИЙ
Кмин звичайний (Тмин обыкновенный рос.) - дворічна трав'яниста яна рослина Carum carvi L.
Дворічна трав'яниста яниста рослина. Корінь м'ясистий, веретеноподібний, світлий. Стебло пряме, розгалужене, неопушене, поздовжньо-борознисте. Листки чергові; прикореневі й нижні листки довгочерешкові, при основі черешки розширені в піхву; стеблові листки короткочерешкові або сидячі, голі; усі листки тричі перисторозсічені. Квітки дрібні, білі або рожеві, актиноморфні, зібрані на верхівках гілок і стебел у складні парасольки діаметром 3-8 див. Цвітіння — в червні—липні. Плоди — довгасті двосім'янкі. На території України зустрічається на всій території, але найчастіше на Поліссі та в Прикарпатті, росте на луках, узліссях і лісових галявинах, вигонах, пустирях тощо. Рослину окультурено в глибоку давнину.
З лікувальною метою використовують плоди (насіння) кмину звичайного. У них міститься до 7 % ефірної олії, у складі якої до 65 % карвону, флавононоїди кемпферол і кверцетин, до 20 % жирної олії, дубильні речовини, смоли, кумарини, слизу, мінеральні сполуки, цукри. Препарати кмину чинять спазмолітичну, антисептичну, жовчогінну дію, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, збільшують вироблення молока у жінок, які годують грудьми.
Застосування. Плоди кмину входять до складу заспокійливих, шлункових і проносних зборів. Використовують у лікуванні гастритів із секреторною недостатністю, хронічного ентериту, колітів, холециститу. Кминну олію застосовують зовнішньо у лікуванні невралгії, застудних захворювань, поліартриту, ревматизму. Ванни з додаванням відвару насіння призначають від нервових розладів. Насіння кмину широко використовують у харчовій, хлібопекарській промисловості, миловарінні, парфумерії.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 20 ₴