Шипшина звичайна або Троянда Собача ягоди сушені (Шиповник собачий рос.), 50г
20 ₴
- Готово до відправки
- Код: 210
- +380 (68) 539-47-56
ШИПШИНА СОБАЧА
Шипшина Звичайна, Троянда Собача, дербивузка, рожа маєва, свербивус, свербигузка, терпигузка, шипшинник (Роза собачья, шиповник собачий, рос.) - (Rosa canina L.) дикоростущий кущ родини трояндові (Rosaceae).
Багаторічна листопадна рослина, кущ заввишки до 2 м. Стовбурці та пагони густо вкриті парними або кільчасте розташованими стиснутими вигнутими шипами; на молодих пагонах шипи особливо рясні, дрібні.
Кора старих гілок сіра, на молодих пагонах зеленувата або червоно-бура. Листки чергові, непарноперисті, з п'ятьма-сімома зубчастими по краю листочками, на довгих черешках, листочки яйцеподібної форми, загострені на верхівці. Квітки зазвичай рожеві, рідше білі, актиноморфні, великі (до 8 см у діаметрі), з п'ятироздільним віночком, зібрані в малоквіткові щиткопо-дібні суцвіття; рідко одиничні. Цвітіння в травні — на початку червня.
Неправильні плоди круглі або довгасто-еліптичні, гладенькі, блискучі, яскраво-червоні, соковиті, з численними дерев'янистими волосистими плодиками — горішками. Дозрівання плодів — у серпні—вересні.
Зустрічається на всій території України, росте на схилах балок, у ярах, на узліссях, у лісосмугах і т. д.
Крім шипшини собачої, в науковій і народній медицині використовують й інші, часто більш численні види шипшин — шипшину зморшкувату, шипшину майську, шипшину коричну, які в народі об'єднують під спільною назвою — шипшина.
З лікувальною метою використовують плоди. У їхній м'якоті міститься комплекс вітамінів (С, В2, каротин, К, Р), у насінні — токофероли (вітамін Е), каротин, жирна олія. Уміст аскорбінової кислоти сягає 10 % від абсолютно сухої маси плодів. Крім того, у шипшині містяться пектини, органічні кислоти, цукри та інші речовини.
Застосування. Плоди шипшини використовують для приготування багатьох препаратів — екстрактів, сиропів, таблеток, драже, каротиліну, галаскорбіну, холосасу, аскорбінової кислоти, олії. Застосовують їх переважно як полівітамінний засіб у випадках авітамінозу і гіповітамінозу, а також захворювань, лікування яких вимагає підвищеного споживання вітамінів.
У народній медицині відвар плодів у вигляді чаю вживають від різних захворювань нирок, печінки, сечового міхура, серця, гіпертонічної хвороби, гіперацидних гастритів та ін.
Олійний екстракт плодів використовують зовнішньо у випадках трофічних виразок, екзем, дерматозів, геморою та інших захворювань. Шипшина незмінне входить до складу вітамінних трав'яних зборів.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 20 ₴