Чорниця звичайна або Яфини ягоди сушені (Черника обыкновенная рос.), 50г
60 ₴
- В наявності
- Код: 206
- +380 (68) 539-47-56
ЧОРНИЦЯ ЗВИЧАЙНА
Чорниця Звичайна, чорниця, яфіра, боровиця, афіни іванові, боровиця, гафина, дурниця, ягода чорна, яфини (Vaccinium myrtillus) - рослина з родини вересових (Ericaceae).
Багаторічна листопадна рослина, сильно розгалужений кущик заввишки до 0,5 м. Підземну частину становить мережа видозмінених стебел (столонів) завдовжки до 1,5—2 м, із численними тонкими коренями. Стебла прямостійні, округлі або ребристі, зелені, при основі сірі. Листки дрібні, еліптичні, завдовжки до 1,5 см, завширшки до 1 см, світло-зелені, гладенькі, з пилчастими краями, сидячі. Квітки ніжно-рожеві з зеленуватим відливом, дрібні, правильні, глекоподібні або півкулясті з зубчастим відгином. Цвітіння - червень. Плід — сферична соковита ягода чорного кольору з сизим нальотом, діаметром близько 1 см, з кисло-солодким у язким смаком. В Україні зустрічається в Прикарпатті, Карпатах, західній частині Лісостепу на добре зволожених родючих ґрунтах у соснових борах, на гарах, рідше — в листяних лісах.
З лікувальною метою використовують стиглі плоди, а також листя, яке заготовляють у період цвітіння. У ягодах чорниці містяться фруктоза, лактоза (до 30 %), глікозид міртилін, яблучна, лимонна, щавлева та інші кислоти, до 12 % дубильних речовин, пектини, вітаміни В,, В2, З, каротин, мікроелементи. У листі є до 20 % дубильних речовин, до 2 % арбутину, міртилін (відмінний від того, що міститься в ягодах), неоміртилін, флавоноїди, вітаміни, ефірна олія. Препарати чорниці чинять виражену в'яжучу, протизапальну й антисептичну дію.
Застосування. Водний настій листя застосовують у лікуванні цукрового діабету в легких формах. Плоди чорниці та їх препарати — дієвий засіб у разі функціональної діареї, хронічного ентериту й коліту, зовнішньо використовують відвар і настій плодів у випадках ангіни, стоматиту, опіків, трофічних виразок, екзем.
Настій ягід холодний.
2-3 ст. ложки сухих ягід залити 1 склянкою кип'яченої холодної води, настояти 8 год., процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день.
Настій ягід гарячий.
3-4 ч. ложки сухих ягід залити 2 склянками кип'ятку, настояти 2-3 години, процідити. Пити по 1/4 склянки 5-6 разів на день.
Ягідний відвар.
1-2 ч. ложки ягід розім'яті та залити склянкою кип'ятку; вживати по 2-3 ст. ложки 3 рази на день. Можна пити і як чай, краще з бджолиним медом.
Потрібно бути обережним, вживаючи препарати Чорниці при в'ялій перистальтиці кишечнику, порушенні роботи жовчовивідних шляхів i захворюваннях підшлункової залози.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 60 ₴