СМОРОДИНА ЧОРНА
Смородина Чорна, порічки лісові, порічки чорні (Смородина черная, рос.) - (Ribes L.) рід рослин родини аґрусових (Grossulariaceae).
Багаторічна рослина, листопадний кущ заввишки до 1,5 м. Пагони зі світло-сірою або буруватою корою, у молодому віці трохи опушені. Листки чергові, черешкові, три-п'ятилопатеві, темно-зелені зверху й світліші зісподу. Квітки жовті, дрібні, правильні, п'ятироздільні, дзвоникоподібні, зібрані в китиці, пониклі. Цвітіння — у травні—червні. Плід — соковита ягода чорного або фіолетового кольору з численними насінинами, кисло-солодка на смак, кулястої форми, діаметром до 1—1,5 см, зі своєрідним ароматом. У дикому вигляді зустрічається в лісових регіонах України, широко культивується на всій території, є однією з провідних ягідних культур.
З лікувальною метою використовують плоди та листя, а також бруньки чорної смородини. У плодах міститься багато аскорбінової кислоти, каротин, вітамін Е, комплекс органічних кислот
(лимонна і яблучна), пектини, дубильні речовини, цукри, мікроелементи. У листі містяться флавоноїди, фітонциди, аскорбінова кислота, ефірна олія.
Застосування. Плоди використовують у свіжому й переробленому вигляді переважно як полівітамінний засіб. Водний настій листя чинить сечогінну, протизапальну й дезінфекційну дію, сприяє виведенню з організму сечової та щавлевої кислот. Використовують препарати смородини для профілактики атеросклерозу, лікування сечокам'яної хвороби, подагри, циститу, хронічного пієлонефриту. Плоди й бруньки чорної смородини застосовують у харчовій, кондитерській промисловості, у виноробстві.
Основні | |
---|---|
Корисні речовини | вітаміни |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 100 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 60 ₴