КАЛИНА ЗВИЧАЙНА
Калина звичайна, червона калина.
Кущ або кущоподібне деревце заввишки до 4 м, з неправильною рідкою кроною. Молоді гілки з сірою, старіші — з буруватою або червонуватою корою. Листки завдовжки до 10 см, широкояйце-подібні, три - або п'ятилопатеві, по краю зубчасті, супротивні; верхня поверхня листка гола, біло-зелена, нижня-тьмяна, опушена; листкові черешки значно коротші за пластинку. Квітки білі, ароматні, в щиткоподібних суцвіттях; крайові квітки великі (до 2,5 см), з п'ятироздільним віночком, безплідні, внутрішні квітки дрібні (діаметром до 5 мм), двостатеві, дзвоникоподібні. Цвітіння у травні-червні. Плоди яскраво-червоні овальні солодко-гіркі кістянки завдовжки до 1 см, з плоскими кісточками; після заморозків їстівні. Загальновідома, популярна в Україні рослина, що зустрічається в листяних лісах на узліссях, галявинах, по берегах річок і озер; часто вирощується в садах, парках і скверах.
З лікувальною метою використовують корені калини, а в народній медицині також плоди й квітки. У корі містяться флавоноїди, органічні кислоти, смоли та спирти, дубильні речовини, маловивчений глікозид вібурнін. До складу плодів входять цукри, органічні кислоти й мікроелементи, флавоноїди, пектини та вітаміни. У насінні є жирна олія.
Застосування. В офіційній медицині відвар і рідкий екстракт кори калини призначають у випадках маткових кровотеч, болісних менструацій, як вітамінний і легкий сечогінний засіб.
У народній медицині відвар квіток застосовують від кашлю, застуди, шлункових захворювань, атеросклерозу. Плоди вживають у свіжому вигляді в разі гіпертонічної хвороби. Хворим на серце рекомендовано вживати плоди разом із кісточками. Плоди з медом призначають від кашлю, застуди, задишки, захворювань нирок і шлунка.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 20 ₴