ІРГА ОВАЛЬНА
Родина Розові — Rosaceace.
Кущ або кущоподібне деревце заввишки до 4-5 м. Пагони прямі, коричнево-червоні. Листки еліптичні, овальні або яйцеподібні, зверху темно-зелені, голі, зісподу опушені, білуваті, черешкові, по краю дрібно - або великозубчасті. Восени листки жовто-червоні або темно-багряні, що робить іргу особливо привабливою декоративно. Квітки численні, кремові або білі, п'єр ятироздільні, зібрані в щиткоподібні китиці по 6-12 на кінцях пагонів, розпускаються через 10-12 днів після листків. Плоди — яблучка діаметром до 1 см, кулясті або грушоподібні, синювато-чорні або фіолетові, з сізім нальотом, дозрівають у липні. У дикому вигляді зустрічається в горах Криму й Кавказу. Окультурена як цінна плодова й декоративна рослина, інколи використовується як karlikova підщепа яблуні та груші.
З лікувальною метою використовують плоди й кору ірги. У плодах міститься до 12 % цукрів (переважно фруктоза), близько 1 % органічних кислот (переважає яблучна), пектини, вітамін В2, мікроелементи (мідь, кобальт, свинець), каротин, а за вмістом вітаміну С ірга перевершує яблуню, грушу, абрикос, персик, вишню й виноград. У листі та корі міститься значна кількість дубильних речовин, катехіни, фенолкарбонові кислоти.
Застосування. Іргу овальну використовують тільки у народній медицині. Сік, свіжі плоди, а також відвари й настої кору застосовують як в'яжучий і протизапальний засіб у випадках захворювань горла, ясен, гінгівіту і стоматиту, коліту й ентероколіту. Плоди рекомендують у разі гіпо- й авітамінозу і особливо як засіб, що поліпшує зір (подібно до чорниці), для лікування кон'юнктивіту, катаракти, запалень рогівки.
Основні | |
---|---|
Корисні речовини | мідь |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 50 ₴