ІВАН-ЧАЙ
Іван-Чай або кипрій вузьколистий, копорський чай, плакун, скрипун, дикий льон - багаторічна рослина родини Онагрових (Epilobium angustifolium).
Багаторічна трав'яниста рослина. Товсте коріння, горизонтально-повзуче, завдовжки до 1 м, з численними тонкими коренями. Стебла прямостійні, заввишки 0,6—1,2 м, слабкорозгалужені, округлі, голі. Листки чергові, сидячі або черешкові, ланцетоподібні, на верхівці загострені, цілокраї або зубчасті, з чітко виділеними жилками. Квітки великі, діаметром до З см, пурпурово-рожеві, після висушування синіють; пелюсток чотири, оберненояйцеподібної форми; чашолистків чотири; квітки зібрані в рідку конічну китицю завдовжки до 40 см. Цвітіння — в червні—серпні. Плід — стручковидна чотиришіздова коробочка з дуже численними дрібними насінинами (одна рослина може давати до 20 тисяч насінин). Дозрівання плодів — у серпні—вересні. На території України зустрічається в лісових і лісостепових районах, Новини; зростання на узліссях, галявинах, вирубках, по узбіччях лісових доріг, часто утворюючи значні зарості.
З лікувальною метою використовують траву та квіти іван-чаю. У них міститься велика кількість дубильних речовин, до 10-15 % слизових речовин, вітамін С та ін.
Застосування. В офіційній медицині застосовують як в'яжучий засіб у лікуванні виразки шлунка, як протизапальне — від гастритів і колітів.
У народній медицині іван-чай — потужний протизапальний і заспокійливий засіб, з глибокої давнини його застосовують як снодійне. Використовують його також у лікуванні аденоми передміхурової залози та її профілактиці, лікуванні гастритів, колітів, інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Порошок із висушеного листя застосовують для присипання гнійних ран і виразок, а запарену траву іван-чаю — для компресів на забиті місця, від невралгії, артриту та ін.
Користувальницькі характеристики | |
---|---|
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 35 ₴