Парасолька велика або ковпак високий – загальновідомий пластинчастий гриб родини печерицевих (Agaricaceae).
Росте переважно в хвойних (в основному – ялинових) і змішаних лісах, молодих посадках. Збирають ці гриби з кінця серпня до жовтневих заморозків.
Діаметр капелюшка становить 10-20 см, але у деяких «рекордсменів» може досягати і 30 см; форма капелюшку в молодому віці спочатку яйцеподібна, потім зонтична, поверхня покрита темними лусочками; м’якіть білого кольору при натисканні і зрізі рожевіє, запах легкий і приємний; пластинки часті, у молодих представників кремові, з віком червоніють; на ніжці під парасолькою розташоване вузьке кільце.
Плодові тіла багаті білком, вітамінами, полісахариди, мають низьку калорійність.
За смаком гриб парасолька схожа на печерицю. Після обов’язкової термічної обробки протягом 10-15 хвилин плодові тіла додають у салати, супи або смажать. Продукт також засолюють і маринують.
Гриб парасолька є делікатесним грибом, її їдять навіть сирим, але найчастіше гриб готують спільно з яйцями або сухарями, обсмажують на сковороді, додаючи невелику кількість олії. Гриб має товсту ватну м'яку суху м'якіть, горіховий запах і смак. Гриби–парасольки містять селен, цинк, марганець, фосфор, кальцій, вітаміни В3 та В5. Грибні страви сприяють оновленню крові, виводять зайву рідину з організму та зміцнюють імунітет.
Не рекомендуються парасольки при індивідуальній непереносимості, захворюваннях печінки, кишечника, сечового міхура та підшлункової залози.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
Вага | 100 г |
- Ціна: 140 ₴