КАЛИНА ЗВИЧАЙНА
Калина Звичайна, червона калина (Viburnum opulus); карина, калена, калинина.
Високий гіллястий кущ заввишки 2—4 м з сірою корою. Молоді пагони вкриті зеленкувато-сірою або жовто-бурою, голою, гладенькою, місцями з великими сочевичками корою, товщина якої близько 2 мм. Листки супротивні, широкояйцеподібні, 3–5-лопатеві, з яйцеподібними вищербленозубчастими гострими лопатями, зверху голі, мають темно-зелений колір, знизу — оксамитовоопушені вздовж жилки, більш світлі, завш. 5–8 см; черешки листків з булавчастими залозками біля основи листкової пластинки та з сидячими тарілчастими залозками на її верхівці. Квітки білі або рожевуваті, в зонтикоподібних волотях; віночок — зрослопелюстковий, 5-роздільний. Крайові квітки суцвіття неплідні, з коротким, порівняно великим пласким віночком, з неоднаковими лопатями; віночок внутрішніх, плідних квіток — правильний, короткодзвоникоподібний. Плоди кулясті або яйцеподібно-кулясті, яскраво-червоні кістянки діаметром 8–12 мм, з малопомітним залишком стовпчика і чашолистків; у м’якоті плода знаходиться одна пласка серцеподібна, світло-бура округла кісточка. Цвіте у травні–червні. Плоди достигають у серпні–вересні. Поширена майже по всій території України в лісах, між чагарниками та по берегах річок. За межами України калина звичайна поширена в Европі, Північній Америці, Північній Африці та Азії.
Застосування.
Калина здатна захистити організм від хвороб і передчасного старіння, перемогти застуду, налагодити сон, здолати набряки і проблеми зі шкірою. Калина – це скарбниця вітамінів (А, С, Е, Р, К), дубильних речовин, органічних кислот, мінеральних речовин. Ягоди калини містять магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи Якщо ж порівняти із цитрусовими, то у плодах калини міститься на 70 % більше вітаміну С, ніж у лимоні.
Унікальність рослини ще й у тому, що лікувальними властивостями володіють всі її частини – кора, кісточки, ягоди, квіти і листя. Показання для застосування в лікувальних цілях тієї чи іншої частини рослини різні. Плоди калини корисні для підвищення загального тонусу організму, поліпшення роботи серця, зняття нервової напруги, при неврозах, судинних спазмах і гіпертонії. Вітамінні збори та чаї також надають загальнозміцнюючу дію. Плоди калини з цукром особливо корисні при підвищеному кров’яному тиску.
Кора калини знайшла застосування в медицині як жарознижувальний, заспокійливий засіб, а також вона використовується для припинення і зупинки маткових кровотечах. Глікозид вібурнін, що міститься в лікарській сировині, є одночасно судинозвужувальним і засобом що знеболює. Кора калини знаходить застосування в медицині також при лікуванні кашлю, простудних захворювань, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок і печінки.
Заготівлю кори калини та молодих пагонів починають у квітні, відразу після початку сокоруху. Травень-червень — найкращий час для збору квіток. Восени, після повного достигання, настає час збору ягід. Ягоди потрібно збирати разом із ніжкою, а краще — цілком «парасольку»: це допоможе зберегти м’яку частину ягоди. Окрім сушіння, можливе замороження ягід калини, при якій вони не втрачають своїх корисних властивостей.
Основні | |
---|---|
Для поліпшення | сну |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | ЛЮБОР |
Вага нетто, грам | 50 |
Країна походження | Україна |
Пакування | Паперовий пакет |
- Ціна: 25 ₴